Deze brouwsels hebben een zeer volle moutsmaak, een lager koolzuurgehalte en een zuivere afdronk. Sommige ales in Belgische stijl kunnen ook erg alcoholisch zijn (het alcoholgehalte stijgt met elk niveau van single tot double tot triple malt). Engels bruin bier, ook wel ‘notenbruin’ bier genoemd, heeft ook een volle romige smaak en weinig koolzuur. Het heeft de neiging minder ‘eikachtig’ te zijn (als dat woord zelfs wordt gebruikt in bierbeschrijvingen) dan de Belg, maar heeft ook een geweldige schone afwerking en een zachte schuimkraag.

Een andere uitzonderlijk romige, soepele stijl is stevig. Niet te verwarren met porter of bock, stout heeft de neiging minder alcoholisch en meer geroosterd te zijn dan welk ander bier dan ook. Ondanks zijn donkere kleur hebben stouts een heerlijk lichte smaak en een aanhoudende romige schuimkraag. Stouts staan ​​bekend om hun trapsgewijze hoofden. Havermoutstout valt op door zijn zijdezachte mondgevoel.

Voor een volle witte wijndrinker kunnen tarwe- of witte (‘Weiss’-) bieren geweldig zijn. Het zijn troebele, karamelkleurige ales, meestal gemaakt van tarwe met wat mout als zoetigheid. Wees voorbereid op een geweldige romige schuimkraag en service met een sinaasappel- of citroenwig voor toegevoegd zuur. Ze kunnen ook erg alcoholisch zijn, maar zijn heerlijk dorstlessend op een zomermiddag.

Het bier dat qua gisting het dichtst bij wijn staat, is lambiek. Deze zijn ook Belgisch van oorsprong en behoren tot de oudste bieren in stijl. Mocht je een brewpub vinden die een lambiek aanbiedt, probeer het dan meteen. Dit zijn tarwebieren, met een latere toevoeging van fruit. De klassieke lambiek is Kriek, gemaakt van kersen, of Framboise, gemaakt van frambozen. Lambiek kan echter van bijna elk fruit worden gemaakt. Abrikoos, bes en peer zijn andere veel voorkomende smaken. Deze bieren zijn intens. Sommige kunnen erg droog en scherp zijn en andere zijn bijna suikerachtig, ze zijn zo zoet. De koolzuur is hier vol, dus wees voorbereid op bruisingen. Het is zeldzaam om te vinden in brewpubs, omdat lambiek enorme hoeveelheden fruit nodig heeft om het bier te fermenteren.

Enigszins gerelateerd, alleen omdat het ook van fruit is gemaakt, is cider. Veel brouwpubs hier in Michigan proberen cider als een zoet alternatief voor bier. Het is heel lief. Cider gemengd met pils of bitters wordt een slangenbeet genoemd en kan uitstekend zijn. Tenzij de cider erg droog is (wat ideaal is), zal het drankje troebel lijken, maar laat dat een heerlijke pint niet in de weg staan. De smaak hangt af van de kwaliteit en het mengsel van cider tot pils. Half en half is traditioneel, maar als de cider erg zoet is, is meestal minder cider tot pils beter.